Det er ikke ofte jeg sykler i romjulen, for da er det ikke så mye som skjer. En annen grunn er at i desember pleier det å bli frost ute, men i kveld var det ikke glatt en plass. 2. juledag var det orkan og da blåste det så mye at regnet frøs ikke. Stormen ble kalt for «Urd» og da blåste det så sterkt i ventilen at inne i stua hørtes vinden ut som jeg var ute.

NRK sendte ekstrasending på NRK Hordaland og Sogn & Fjordane i går på ettermiddagen og på kvelden. Var spennende å høre om hvordan det gikk med vindkastene og feil på internett, strøm og mobil flere steder enn i de to fylkene. Vinden i stua gjorde at jeg ikke fikk høre alt, men fikk med meg mesteparten. Måtte ofte gå nærmere høyttalerne for å høre alt som ble sagt.

I dag ble kommentaren min om denne ekstrasendingen på NRK lagt ut på Radionytt.no, der jeg er fast kommentator.

Jeg syklet i kveld for å besøke Alf Saltveit, en kjent forfatter i Haugesund. Saltveit er ei bygd nord for bygrensen til Haugesund, ikke så langt fra Sveio kommune. Var der i to timer, fra klokken 17 til 19. Han besøker jeg av og til, men ikke så ofte.

Hvis temperaturen er veldig lav og det er vindstille, kan det bli litt frost, men etter en skikkelig storm i rundt 5 eller 8 plussgrader skjer det ikke. Langs kysten har vi milde vintre og det er greit så lenge ikke snøen og regnet fryser overalt. Flere sammenhengende dager med snø er ikke helt vanlig. De som liker snøen må nyte den når den først kommer, for neste morgen kan hagen være grønn. En stor fordel er at strømkundene slipper å bruke så mye strøm på oppvarming, spesielt for oss som ikke har vedovn.

Å sykle fra Haugesund sentrum til Saltveit tar ca. en halvtime uten trafikk. På kveldene varierer det, men stort sett lite eller ingenting utover kvelden. I helgene kan det variere, men på vanlige dager er det ganske rolig. Fra Kvala i Haugesund og nordover er det byggearbeid som var forvirrende på hjemveien, for da var det mørkt. Det er sideveier i området med sykkelstier som er trygge å sykle på. De er godt synlige fra hovedveien når det ikke er mørkt ute. Når det er mørkt så er de mest synlige fra innenfor sideveiene.