På tide å bruke ovnen

I går kveld varierte temperaturen inne i stua nesten hele tiden. Til slutt måtte jeg bare slå på ovnen i soverommet på 17 grader. Jeg våknet ganske tidlig og skrudde da opp varmen til 21 grader. Elektrisk oppvarming tar tid og er strømkrevende, men i denne leiligheten har jeg ingen andre muligheter for oppvarming. Vi er nå i slutten av november og det er på tide å bruke ovnen, men jeg vil ikke få så dyre strømregninger. Derfor står ovnen i stua nå på 15 grader og det hjelper veldig mye. Det gir romtemperatur på rundt 20 grader. Blir det varmere enn det, slår jeg av ovnen.

Leiligheten min er i etasje 3 som er toppetasjen. Det gjør at taket blir kaldt og kjøler ned min leilighet. Heldigvis bor jeg midt i toppetasjen og får varme fra begge sidene. Ulempen her er varmetapet fra taket. Selv om jeg får varmetap fra veggen til ventilene og vinduene, er den veggen i retning mot vest og jeg får dermed hele soloppgangen og hele solnedgangen. Det gir mye varme, spesielt på sommeren.

Ute-temperaturen er 6 grader på morgen og kveld, men det vil bli kaldere de neste ukene. Med tanke på strømregningen håper jeg på en mild vinter, men blir det en kald vinter, kommer naboene mine til å skru opp varmen og da får jeg mer varme. Et triks jeg skal bruke denne vinteren for å spare strøm, er å av og til slå av ovnen. Når termometeret en stund har vist 19,5 grader, blir ovnen slått av. Ovnen vil fortsatt være varm og luften inne vil fortsatt være varm så lenge det holder. Videre vil all elektronikk som står på gi varme, for eksempel lamper og datamaskinen.

Nå må jeg bruke ovnen hjemme og blir litt redd for dyre strøm-regninger, men de skal ikke stå på hele døgnet. Heldigvis bor jeg i blokk og får mye varme fra naboene. Værstasjonen har termometer som måler ute- og inne-temperaturen, noe som gir meg god kontroll over temperaturene. Et annet triks for å spare strøm er å ta på seg en god genser som holder varmen, da slipper man å skru ovnene på så sterk varme. Minimum 19 grader inne i stua er min anbefalte romtemperatur på vinteren, uansett boligtype. Den eneste årsaken til at jeg bruker ovnen er å holde varmen når den synker for mye.