Trygg økonomi handler om prioriteringer og budsjett

Jeg ser ikke behovet for å bruke opp alle pengene når de først kommer inn. Bruker ikke penger på junkfood (Mc Donalds og lignende), kino eller bading. Klær kjøper jeg bare en gang eller to i halvåret til vanlig. Sykler til Spar Kjøp og fyller opp ryggsekken.

Kjøpepress er bare tull å bry seg om

At andre skal bry seg om hva jeg skal bruke pengene på er det mest meningsløse jeg opplever i mitt liv. Ingen andre blir fornøyde hvis jeg reiser midt på sommeren bare for å reise. Jeg er hjemme og gjør andre ting som jeg ikke får tid til ellers. Kommer meg litt ut blant folk lokalt.

På høsten i fjor reiste jeg til Oslo og var der i noen dager for å gå på Radiodager. Merkelig nok bekymret folk seg for alle pengene jeg kom til å bruke på den turen. Og ta buss så langt istedenfor å ta fly. Hjalp ikke å si at jeg sparer mer enn jeg forstår og har råd til den turen uten å være redd for verken buss eller penger.

Budsjett har stor betydning for privatøkonomien

Det handler ikke om å planlegge bruk av penger, men sette av penger til å prioritere. Husleie, strøm, telefon, mat, transport, klær og diverse er noen av mine poster som utgifter i Excell-regnearket. Utgiftene som varierer står med litt høyere beløp enn normalt, sånn at jeg er forberedt på uforutsette utgifter. For eksempel kan en dyr strømregning komme.

Inntektspostene er ført i egne poster, som viser hva jeg tjener.

Det er en post som har et regnestykke som er de totale inntektene minus de totale utgiftene. Resultatet er det budsjettet viser at jeg sparer. Normalt er overskuddet høyere enn det budsjettet viser, men det kommer helt an på hva som skjer. Tidlig i år har jeg brukt mye penger på flytting og måtte bruke oppsparte penger til å betale alle utgiftene til det. I tillegg måtte regninger betales og mat kjøpes. Ingen problem, for jeg satte av penger til det og hadde et budsjett.

Matutgiftene loggfører jeg fortløpende i et eget Excell-ark. Hver sluttsum på kvitteringen får en egen post under den aktuelle måneden. Når en måned er ferdig, summerer jeg alle sammen og får et totalbeløp som viser hva jeg har brukt på mat. Jeg lager mye middag fra bunnen av og sparer penger på det. Hver måned er totalbeløpet for mat rundt 3000 kroner på meg alene, men forbrenningen min er høy og jeg er en del fysisk aktiv på fritiden.

Hva med reiser?

Jeg gidder ikke å reise bare for å slappe av. Må være i forbindelse med noe spesielt, for eksempel et arrangement. Er greit på komme seg ut på tur og oppleve at man har ferie, på en annen måte enn når man er hjemme, men det betyr ikke at man trenger å reise så langt. Å kunne være ute på by’n når det passer meg, alle dagene, er en stor nok frihet for meg.

Juletiden kan være kostbar, spesielt julegaver

For meg er det tanken som teller, men vitsen er at det man kjøper er noe som andre trenger eller vil bruke. Det første jeg gjør er å skrive ei liste over navn til folk som har bruk for noe som jeg vet om. Videre skriver jeg ned hva de har bruk for eller vil bruke. Til slutt evaluerer jeg om det er så viktig at de får det. Trenger ikke å være så dyrt, men brukbart for de som får det. For min del er det kreativiteten som fungerer best når jeg gir bort noe som julegaver.

Middager bruker jeg ikke nødvendigvis mer penger på i desember enn andre måneder. De blir laget som normalt, selv om jeg må ut på handleturer. Bussene kjører jevnlig. Mange ganger blir det til at jeg tar handleturen før middagen. Pakkene blir pakket inn når det ikke er så mye annet å gjøre. Folk tror at jeg har det så travelt med julegaver, men det er lite svar å få når jeg spør om hvor stresset skal komme fra. For å spare tid og pakkepapir har jeg mange ganger pakket inn flere ting i samme pakken. Har tomme esker liggende i et lager som brukes til gaver. Blir ekstra spennende når pakken er firkantet, uten gode muligheter for å kjenne etter hva som ligger inni.

Opsummering om hva trygg økonomi handler om

-Budsjett
-Prioriteringer
-Å ikke bruke mer penger enn nødvendig